65-годишен учи китайски в Пловдивския университет – DarikNews.bg

11 февруари 2012 17:11 | Деляна Михнева | 0КоментирайПрепоръчай (2)

65-годишен учи китайски в Пловдивския университет

© dariknews.bg/архив 
65-годишният Христо Полизов изучава китайски език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Той е най-възрастният възпитаник не само за специалността, но и за цялото висше училище. Полизов е доктор по физика и, по думите му, от дете се интересува от далечната страна и нейните обичаи. По тази причина се е занимавал дълго с традиционното за Китай бойно изкуство тайдзицюан, чел е много за историята и традициите на Изтока, както и за китайската разновидност на дзен – чан-будизма.

Според Полизов най-трудното в китайския език е не произнасянето на думите, а времето, необходимо за изписването им. Има йероглифи, които са съставени от 25 чертички, а съставянето им не става лесно и бързо, разказа Полизов.

По думите му, над 65 хиляди за китайските йероглифи, но 3-4 хиляди са напълно достатъчни, за да се разбираш с хората. Китайският е изумителен с това, че познавайки го, можеш да разчиташ текстове от преди хиляди години, тъй като езикът като изписване не се е променил във времето, допълни Полизов.

Той бе един от 40-те студенти, които изучават китайски език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и присъства на днешната среща между китайския посланик в България Гуо Йеджоу, кмета на Пловдив Иван Тотев и ректора на висшето училище доц. Запрян Козлуджов.

Чуйте интервюто с 65-годишният студент Христо Полизов от прикачения звуков файл в оригиналната публикация на Дарик – тук.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.