Ето един адрес забранен от политиките на ФБ.

comments Comments Off on Ето един адрес забранен от политиките на ФБ.
By , July 5, 2020 7:10 pm

За свободата!

http://uni-plovdiv.net/8Ja-q

Представяне на ХФ

comments Comments Off on Представяне на ХФ
By , January 2, 2016 1:08 am

Това видео създадохме по инициатива на ПФ – “Заедно можем повече”.

МОН обгрижва

By , October 23, 2015 11:10 pm

Днес чух, да се обсъжда увеличаване на времето в училище, а това е ключовия мотив за предложението:

МОН се стреми да се даде шанс децата да бъдат достатъчно време обгрижени в училище, защото продължителността на лятната ваканция влияе върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията на учениците. (ref.)

Това предложение далеч не е спонтанно, нито лишено от аргументи, за жалост обаче подобна промяна не би решила нито един от от проблемите в образованието, възпитанието и изграждането на младото поколение. Ето накратко защо мисля така.

Всяко дете търси с трепет, любопитство, непрестанно и неуморно знание и опознаване на света около него. То може да умори само възрастните с въпросите си, но не и себе си. Думата мотивация е неуместна в случая, освен ако не говорим за демотивация и убиване на всяко желание за свободно научаване. Принос за това има не само скучната учебникарска програма, според която ти трябва да знаеш това, което ти казват да знаеш, а не това, което искаш да знаеш, но и подхода към децата на твърде ангажираните с кариера родители. Изглежда напоследък е модерно децата да са в училище по време на работния (8 и повече часов) работен ден на мама и тати. Какво става с тях в училище, кой на какво ги учи и как ги мотивира, вероятно те никога няма да научат, но един ден ще се питат “какво става с това дете”. В ситуация като тази, в която родителя не играе силна роля при възпитанието и образованието на детето, веднага ще се пръкнат чиновници, които да си намерят “професионалисти” и да се грижат неуморно за децата ни, а ние спокойни, че те са в ръцете на “експерти” да се дръгнем необезпокоявани с кариера. Питам себе си къде е истинския проблем и мисля, че липсата на мама и тати в живота на детето е доминиращата част от него.

Ако се промени това, вярвам пазара на образованието ще се либерализира, подобно на много други от последните десетилетия и дай Боже един ден МОН да играе основно сертифицираща, но не и образователна, обгрижваща, мотивираща и други роли, които са основно право и задължение на семейството.

Panorama Theme by Themocracy