Учебен план

Подробна информция можете да намерите тук на стр. 15.

Моите отзиви до момента са, че нещата има още много да се изглаждат. Предоставените учебни планове на сайта на Филологическия Факултет и в момента търпят промени. Едно от нещата, които правят впечатление са избираемите дисциплини и факултативите. Специално за първите съм забелязала следната практика: преподавателя влиза и казва нещо между редовете, на което човек ясно може да различи: “Сега ще ви кажа какво сте си избрали!”. Що се отнася до факултативите, информацията за тях е крайно оскъдна. Странното е, че човек може да намери информация за това единствено и само от друг студенти и никъде в сайтовете на ПУ не може да се открие информация, която ясно и изчерпателно да изясни по колко на година за кои специалностти, защо и най-вече какъв избор има човек; вземам под предвид и електронното записване, защото освен обявените факултативи във форума на ПУ, съм виждала преподаватели да канят студенти за дисциплини, които не са оказани за електронно записване. Отново ще отворя скоба, ако имам грешна информация, това е така, защото просто единствения начин да намериш такава е да ровиш из източници, които не са много надеждни поради липсата на точно и ясно подадена “отгоре”.

Що се отнася до изучаваните до сега дисциплини, мога да кажа, че много си личеше как се учат върху нас. На никой не му беше много ясно какво точно се очаква от нас. Това естествено е нормално като за първи опит, но искрено се надявам нещата по-нататък да бъдат изгладени поне за следващите след нас.

5 Responses to Учебен план

 1. Lovestoned says:

  Интересно ми е какво се учи по-точно? Каква е например разликата с филологията? Аз кандидатствах с базисен език английски, това означава ли, че ще изучавам английска литература например? Нещо не мога да се ориентирам, четох уж в сайта на ПУ-то и нищо не ми става ясно…

  • ТОДОР ИВАНОВ says:

   Колегите изучаващи филология се занимават по-обстойно със езика, а нашата специалност е по-орязана откъм предмети насочени към конкретния изучаван език. На този линк http://slovo.uni-plovdiv.bg/files/2011/07/Uplans2011-last20110704_print.pdf можеш да провериш какво точно изучават специалностите към които имаш интерес.

 2. BlitzKrieg! says:

  Вече съм приет Лингвистика с ИТ (английски с немски) и започвам от 1 октомври. Обаче дочух някой не-много добри слухове и се надявам да ме оправдаете! Отнася се за вторият език (в моя случай немски). Едно момиче, което сега май е II курс приложна лингвистика ми каза, че учи английски и испански и е много довонлна, обаче при тези със специалност “Лингвистика с ИТ” вторият им език е за сметка на информационните технологии, а аз много държа да уча немски!

  Има ли нещо вярно? Учи ли се качествено (на ниво) вторият език???

  • ТОДОР ИВАНОВ says:

   Здравей. Значи тази година ще съм 4-ти курс и досега мога да кажа, че вторият език (при мен немски) определено си е на ниво. Преподавателите обясняват всичко за което питаш изключително добре и винаги ще ти помогнат с каквото могат. Това момиче от Приложна лингвистика си няма и на идея какво учим най-вероятно. Езиците изобщо не се пренебрегват за сметка на ИТ частта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *