Битка за кандидат-студенти – trud.bg

автор(и): Труд, прочитания: 2817, коментари: 4

Университетите ще се борят до последно за всеки кандидат-студент, докато запълнят максимално всички незаети бройки от държавната поръчка, показа проверка на “Труд”. Това е шанс даже за двойкаджии на редовната матура, които са изкарали тройка на поправката през август. Въпреки очевидните трудности за попълване на заявените места, ректорите нямат намерение да намалят бройките държавна поръчка за следващата учебна година.

С допълнителен прием Софийският университет “Св. Климент Охридски” (СУ) от вчера търси да запълни 450 свободни места в 48 специалности.

Досега там са приели 4589 младежи. Най-много кандидати се търсят за специалностите икономика и стопанско управление. За тях балът се образува с оценка от изпит по математика, положен в СУ, или в друг вуз, плюс оценка от матура. 18 кандидати в последния момент чакат за специалността химия, а 23-ма – за славянска филология. Физическият факултет организира допълнителен изпит на 17 септември за 90 свободни места.

Точно 65 са незаетите към момента места в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Вакантните бройки са за приложна математика и физика, за които ще има допълнителен прием. От ректората увериха, че до началото на новата учебна година на 28 септември незаетите места ще се стопят до 30-35.

“В момента са заети 98% от всички 3475 бакалавърски места, а до началото на учебната година очаквам вакантните бройки да се стопят дори под 1%”, сигурен е доц. д-р Запрян Козлуджов, ректор на ПУ.

След четири класирания и допълнителен прием в началото на септември Югозападният университет в Благоевград все пак успя да запълни местата за първокурсници. След четвъртото класиране бяха останали около 100 незаетибройки, които бързо се попълниха с допълнителен прием.

Учебната година в Шуменския университет стартира на 17 септември, но вузът е планирал допълнителен изпит на 14 септември. Свободни места има в 13 специалности. От университета не съобщават колко са вакантните бройки. Тази година шуменският вуз обяви 1478 места за първокурсници, с около 100 повече от м. г.

Допълнителен прием за 150 незаети места в 9, предимно инженерни специалности, обявява Русенският университет. Великотърновският университет има 228 незаети бройки.Инженери все още търси и Техническият университет-София (ТУ) с допълнителен изпит по немски и френски на 17 септември. Незаети са 30 места в 11 специалности. “Търсим хора за топлотехника, където има глад за специалисти. Студентите не са добре ориентирани за пазара на труда”, смята ректорът на ТУ проф. Марин Христов.

Проблеми с незаети места нямат медицинските университети и УНСС. В икономическия вуз приеха 3914 души.

Проф. Илчев: Системата е идиотска

“Всички декани на факултети във всички университети подават по-висока бройка за прием, защото са обвързани от тази идиотска система на финансиране на висшето образование на калпак.” Така коментира ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев.

“Ако имаш повече студенти, ще имаш повече пари, на което ние въобще не държим. Предпочитам да имаме четирима интелигентни студенти, отколкото 40 глупави”, добави проф. Илчев. Понеже преподавателите “няма какво да ядат”, всички университети разчитали на прием в последната минута дори на кандидат-студенти, които не са издържали редовната матура и държат поправителна. “Нека да не говорим за незаети места, това са предварително завишени бройки”, заключи ректорът.

Според него надуване на бройките е имало и м. г. и няма изглед това да се промени, докато не се промени моделът на финансиране на висшето образование. Идеята му е добрите университети да получават много повече пари от слабите.

Битка за кандидат-студенти – trud.bg

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.