Матури и за завършили гимназия – trud.bg

Новини 21:00  12.03.12

автор(и): Анета Петкова, прочитания: 286, коментари: 0

Матури и за завършили гимназияКойто има нужда от оценка от матура, която не е държал като ученик, сега може да се яви на изпит. Документите се подават от вчера по училищата.

Става дума за завършилите средното си образование през последните 4-5 години, които са държали две задължителни матури, но сега им е нужна бележка по друг предмет. Например: ако имате в дипломата оценка от матурите по български език и по математика, но сега ви е нужна и по химия, защото ще кандидатствате във ВУЗ с нея, можете да се явите на изпит по този предмет. Той ще се проведе през май, когато са и редовните национални препитвания за тазгодишните абитуриенти.

Получената оценка ще се вписва в документ към дипломата за средно образование (тя няма да се преиздава отново). Срокът за подаване на молбите е до 25 март, уточниха от образователното ведомство. В този период подават молби и тазгодишните зрелостници. На матурите не могат да се явяват онези, които искат повишение на оценка от предишна година.

Изпитите са на 21 и 23 май и тези две дати са неучебни за останалите класове, напомниха от просветното ведомство.

Първата матура е по български език и литература, втората – по предмет по избор. След като се обобщят подадените молби, ще бъдат определени датите за незадължителните матури по избор, които са по желание на ученика. Броят им е неограничен. Но по принципна тези изпити се явяват малко ученици. Ето защо от образователното ведомство първо ще обобщят заявките за допълнителните матури и после ще обявят графика с датите. Вероятно те ще са от 28 май.

Няма промени в изпитните програми за матурите, уточниха експертите.

Матури и за завършили гимназия – trud.bg

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.