Матурата измества изпити за ВУЗ

Матурата измества изпити за ВУЗ

Публикувано на: 15.02.2011 | източник: 24 часа

4 години след въвеждането на задължителните матури, университетите разширяват възможността да се кандидатства с тях. В началото повечето вузове бяха категорични, че няма да я признават.
Днес това е един от начините за привличане на кандидат-студенти, признават от ректорските ръководства. Другите примамки са конкурси през цялата година и модерно формулирани специалности.

Софийският университет разреши матурата за 80% от специалностите – 77 от общо 98.

В Университета по архитектура, строителство и геодезия също признават матурата по математика и физика. Само в регулираната специалност архитектура може да се влезе само с вузовските изпити по математика и рисуване.

В Университета за национално и световно стопанство обаче матурата се признава само за специалността журналистика. Зрелостният изпит може да замени единния приемен изпит по български език и литература. Вузът обаче проверява знанията с още 2 свои изпита – писмен и устен по журналистика.

И нови модерни професии “ловят” кандидати Софийският университет вади 4. Към два факултета ще е история и философия, която ще готви кадри за преподаватели по гражданско образование в средното училище. Висшисти за продавачи на очила ще се готвят в оптометрия. Още 2 нови специалности ще са към Физическия факултет – фотоника и лазерна физика и квантова и космическа теоретична физика.

Две нови специалности разкрива Аграрният университет в Пловдив. Биологично земеделие ще обучава студентите как да произвеждат храни без ГМО и да опазват почвите, обясни ректорът проф. Димитър Греков.

Втората е селекция и семепроизводство и също е много актуална за съвременните условия. И двете ще стартират с по 30 души в редовно обучение.

Пловдивският университет “Паисий Хилендарски” ще обучава от есента студенти по английски и китайски, като курсът е в рамките на специалността “Приложна лингвистика”. Започваме подготовка на учители по китайски, които ще учат източния език заедно с българския в хибридна специалност.

Академичният съвет на Университета по хранителни технологии реши да бъдат разкрити две нови специалности за бакалаври – храни, хранене и диететика и икономика на туристическата индустрия. Втората е магистърска. Освен това в по-високата степен ще се обучават и за електроенергийна ефективност. Приемът за двете бакалавърски програми ще бъде по 25 души.

Към 28-те си досегашни специалности Бургаският свободен университет прибавя нови две от тази година.

Съдебно-технически експертизи ще се учат в Бургаския университет. Нова дисциплина ще е и комуникации и електронизации на възобновяемите енергийни източници.

От следващата учебна година в Русе ще започне отново обучението на акушерки и медицински сестри, но вече в залите на Русенския университет. Новост за висшето училище е и специалността европеистика и глобалистика, която ще се преподава само на английски език. В тази специалност се очаква да се включат както чуждестранни студенти, така и младежи, които участват в европейските програми по мобилност. В отговор на пазарното търсене на специалисти по управление на флота и пристанищата Русенският университет започва такова обучение от следващата учебна година.

С променени имена и допълнени учебни програми са специалностите телекомуникационни системи, климатизация, хидравлика и газификация, европеистика и многостепенно управление и компютърни науки.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.