Репортаж

DSCN3223_edited

„Вечер на гръцкия език” се проведе в рамките на по-голямото, станало традиционно вече, майско мероприятие на Сектор “Новогръцки език” – “Дни на новогръцкия език”. Миналата година, поради десетата годишнина от основаването на Сектора, то придоби размерите на цяла седмица. Събитията през тези дни представляват лекции, семинари и дискусии, провеждани от гостуващи преподаватели.

Тази година, на 20 и 21 май, бяха организирани публични лекции на DSCN3219_editedпреподавателя от Янинския университет, Гърция, г-жа Елени Курмандзи. Те бяха посветени на живота и творчеството на известния писател Димитрис Хадзис. Състоя се и прожекция на документален филм за него, както и студентски уъркшоп по превод. На третия ден студенти и преподаватели се срещнаха в една от гръцките сладкарници на Пловдив, за да обсъдят проблемите, свързани с изучаването на новогръцкия език във висшите учебни заведения на България, и да се почерпят с традиционни гръцки сладки и кафе.

Кулминацията, както всяка година, бе „Вечерта на гръцкия език”. В нея главно действащо лице бяха самите студенти. Тя премина с много песни, танци, смях и храна, подобаващо на културата, която опознават студентите неоелинисти. Авторът на статията, Ненко Вангелов, е студент от четвърти курс на специалност “Български и новогръцки език”, както и организатор на тазгодишната “Вечер”. Той се вживя в ролята на репортер от мястото на събитието.

Какво ли не видяхме на поредното гръцко представление на студентите неоелинисти в учебния театър на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“… Дори присъстващите, които не владеят гръцки език, казаха, че биха присъствали отново.

На входа ни посреща усмихнато момиче, раздаващо малки листчета с написани върху тях номера за предстоящата изненада. Едва си намираме места, защото желаещите са много. Убеждаваме се за четвърта поредна година (четвърта за автора – бел. ред.), че желаещите да се насладят на гръцката вечер са повече отколкото сме очаквали и едва се побират в залата на учебния театър. 🙂 Изненадата беше галеща окото и размърдваща ума. Кръстословица за досетливи, представена от екип красиви и млади студенти.

Като водеща на кръстословицата успешно се представи Криси, която с DSC_7702_editedвъзхитителен гръцки език обясняваше на гостите какво трябва да отгатнат. С лека танцова стъпка и широка усмивка Мира записваше отговорите на таблото. „Момчетата на късмета“, Влади и Петър, награждаваха всеки отговорил правилно с лакомство и, разбира се, с усмивка. 🙂 Ключовата фраза на кръстословицата ни отведе към същинската част на театралната вечер, тази, за която бяха дошли всички гости. «Ελλάδα, έχεις ταλέντο»  – шушукаха си присъстващите името на това, което ще последва.

Какъв беше замисълът на постановката:  Тримата главни герои Ненко, Радина и Камелия (Καραγκιόζης, Χατζηαβάτισσα και Κολλητήρι) решават да организират конкурс за изпълнение на песен, на който се явяват изпълнители от всички области на Гърция. Те се борят за наградата на тройката жури. След последния изпълнител журито решава, че всички са достойни да грабнат статуетката и така завършва конкурсът, като всички пеят и танцуват заедно на сцената.DSC_7710_edited

Театърът е изпуснал много кадри в лицата на студентите от специалностите БЕНГрЕ и Балканистика. Изпълнението на Мария накара публиката да избухне в смях и аплодисменти. Нейната непринуденост и чувство за хумор бяха оценени от всички. Тя не бе разпозната от собствените си DSC_7723_editedпреподаватели. Не можем да пропуснем да споменем и опита за подкуп на журито от страна на Мира, която от куфара си извади рушвет от една бутилка уиски и „уникално“ дамско бельо за председателя на журито Ненко!  Цвети пък също се опита да го впечатли с женски номера, но той така и не се поддаде на изкушението. Марин беше подготвил 2 песни, с които накара всеки един от публиката да запее с него. На сцената дуетно се представиха Хриси и Теди. Те изпяха незабравимата гръцка песен  «Не искам такива приятели».

DSC_7739_edited

 

Не можем с лека ръка да подминем стайлинга на участниците. Доста от DSC_7813_editedмомичетата се превъплътиха в образа на момчета. Ивелина, Преслава и Дани можеха спокойно да конкурират всеки стилист и гримьор с резултатите, които бяха постигнали. Владо и Петър пък впечатлиха публиката с непринуденото си поведение и чара, който пръснаха сред гостите. Справиха се отлично с всяка възложена им задача. Криси, освен, че беше прекрасна водеща на кръстословицата, се представи отлично и при изпълнението на песента „Любов иска животът, а не война“. За истинската любов обаче един живот не е достатъчен. Това успя да ни убеди Митя с нейното изпълнение на  «Три живота».

DSC_7838_editedПреди финалните аплодисменти бяхме поздравени от Радина с нейния ангелски глас. Под музикалния съпровод на китара от Марин тя изпълни две песни, с които зарадва публиката. Едната песен беше на гръцки език, другата – на български. По време на песента „Блус за двама“ участниците в конкурса изтанцуваха прощален блус.DSC_7767_edited

Не бихме могли да се насладим на тази прекрасна гръцка вечер без организацията и режисурата на Ненко Вангелов, който с толкова хъс се зае с организацията на вечерта, че надмина очакванията на голяма част от присъстващите. Казват, че зад всеки успял мъж стои по една велика жена.  Е, зад неговия гръб стоят не една, не две, а цели три. Двете му половинки от журито – Радина и Камелия, както и Мирослава. 🙂 Тандем от четвъртокурсници, които са доказвали и ще доказват мястото си в БЕНГрЕ.

След една такава впечатляваща програма като завършек на вечерта дойде редът и на вкусните гръцки ястия, приготвени от студентите елинисти. Така с автентичен гръцки вкус и сърца, изпълнени с гордост и очакване на следващото подобно събитие, се прибрахме в домовете си, запазили ярък спомен от 21.05.2013 г.

This entry was posted in Сектор "Новогръцки език". Bookmark the permalink.