Изложба, посветена на Кавадиас

Никос Кавадиас: “Поетът на морето и неосъществената любов”, 100-годишнина от рождението му

Изложбата има за цел да запознае българската общественост с поета Никос Кавадиас (1910-1975). В литературната история на Гърция, Кавадиас е представен като поетът на морето, на несбъднатата любов, но и на онзи уникален нрав, който произтича от взаимоотношенията между моряците и жените по пристанищата, между хората с различен културен статус.

Изложбата включва сцени от живота и пътуванията на Н. Кавадиас, фотографии с лица и пристанища. Между тях са вмъкнати стихотворения и текстове – всички преведени на български език. Биографични данни, хронология, списък на творбите му и колекция от всичките издадени в Гърция негови произведения, проучвания за делото му, видеоматериал с изпълнения на песни по негови стихове допълват изложбата.

В рамките на изявата е и прожекцията на филма “SHIFT” на Анаис Конста и Янис Теодоракопулос /на гръцки с английски субтитри/, 2007г., 52мин.

SHIFT

 

Колко време трае една цигара; Колкото една вахта; Колкото кърмата да изплете след себе си историята като морска дантела и думите да стигнат на сушата полуизядени от марабутата, за да се превърнат в плисък на вълна.

Единственият роман на Никос Кавадиас „На вахта”,, придава възбудата и рамката, в която обективът трябва да разкрие историята на моряка делящ стая на пристанището с  „лека” жена. От тази уникална връзка между двамата, идва и поуката за морала на онази другарска любов, която не чака отплата и която никога не намира пълния си завършек. Трае колкото „Една цигара по време на вахта” във едноименния дългометражен филм на Мария-Анаиз Коста и Янис Теодоракопулос

(Продукция 2007г., продължителност: 52 мин.).  Или колкото да се оттегли вълната и да загърби пясъка.

 

 

This entry was posted in Сектор "Новогръцки език". Bookmark the permalink.