Вечер на гръцкия език (2011г.)

Прожекторите осветяват две момичета, които на съвършен гръцки разговарят за новата пола на едното. То се върти и показва с изразителни жестове „шедьовъра”, който току-що е взело и предизвиква завистта на другото. Втората девойка е висока и слаба, облечена в старомодна рокля. На пръв поглед – ситуация от улицата. Това, което стресва зрителя в този момент, са подсвиркванията и ръкопляскането на студентите. Те тъкмо са разпознали под голямата шапка и дълга рокля Шенол, който за няколко мига бе успял да ги убеди успешно, че е жена.

Камелия, в ролята на момичето с новата дреха, с добре обработени театрални жестове, продължава да се хвали, за да дразни своята позната.

– Ама да видиш какво прави, като ме види с нова пола. Когато се запознахме, носех пола на райета. Не му направих впечатление. После сложих розовата. Хареса ме. Направих черната. Влюби се в мен. Уших по-късно онази, бежовата. Побърка се, вдигна шум до небето, та да се сгодим. И сега, когато имам тази прелест на прелестите, сигурно ще поиска да се оженим веднага!

Публиката се смее на веселите реплики …

Това бе само началото на представлението „Кифисофон”. Поредното представление на младите таланти от специалностите с новогръцки език към Пловдивския университет. То отново засвидетелства това, че в тези специалности има умни, млади хора, които искат и са готови да работят за кауза. Участниците полагат огромни усилия. Ходят на репетиции в продължение на един месец, само за едно представление, само за една вечер, за да доставят радост на своите състуденти и преподаватели.

Те обаче не бяха сами. Имаха подкрепата както на своите учители, така и на д-р Сергис, гост-лектор от Янинския университет, Гърция. Той, съчетавайки няколкото си лекции, посветени не театъра, с репетициите на трупата, успя да внесе професионални щрихи и завършеност на спектакъла.

Един от отзивите на зрителите след края на представлението бе, че тази постановка е изиграна по-скоро професионално, отколкото любителски. Нещо, което се постигна с труд и енергия, отдадена от много хора – от „режисьора” Петя Петрова и д-р Сергис, актьорите Камелия, Шенол, Марин, Радина, Ненко, Александрос, от преподаватели и приятели на гръцкия език.

***

Представлението е част от „Традиционната вечер на гръцкия език”. То беше съпътствано и от „поетическо общуване” – прочит на кратки откъси от есеистичните размисли „Открити карти” на Одисеас Елитис, в чест на стогодишнината от раждането на писателя, както и на стихотворението „Множествено число” на Кики Димула.

Преди девет години, в зората на тези специалности, „Вечерта” беше нещо друго. Първо, тя се зароди като среща на студентите с новогръцки език. Беше повод да се запознаеш със симпатичното момче от горния курс или да върнеш лекциите на колега. Присъстваха и първите преподаватели. Имаше викторина с поговорки. Накрая се приключваше с гръцки танци и чаши на чело – е, чашите бяха за най-издържливите някъде към сутринта.

Мястото, което дълго ни посрещаше, беше Бункерът. Постепенно започна да се оказва малък – за посетителите и техните идеи. И ако хората можеха да се наблъскват, то идеите изискваха достатъчно пространство и свобода. Тази година представлението се проведе в Учебния театър. И той се оказа малък. Така, докато студентите от специалностите с новогръцки език се увеличаваха и постепенно обогатяваха „Вечерта”, една традиция израсна своите дрехи и ги смени.

***

Завесата пада, следват дълги аплодисменти и поклони. Студентите се изнасят и пръсват на компании из заведенията, за да откраднат още малко от хубавата вечер. Говорят за следващата година. Коя ли зала ще може да ги събере?

 

This entry was posted in Сектор "Новогръцки език". Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.