Skip to content

Проекти, проекти …

preussin

(+)-Preussin

Вчера, най-после, получих рецензиите за проекта, с който участвах в конкурсната сесия “Млади учени” 2009 и който Фонд “Научни изследвания” отхвърли малко преди коледа. Стори ми се някак странно, че научната стойност на проекта е оценена по-високо от чуждите рецензенти – съответно с по 19 и 20 точки от възможни 20, докато българинът е дал скромните 15. Друго любопитно нещо е, че научната стойност на проекта формира само около ¼ от цялостната оценка, което означава, че ако се издъните от към формални показатели в останалите три категории, то целия проект въпреки научната си стойност може да потъне сериозно в класирането. Като цяло рецензиите са ласкави, с общи оценки съответно 69, 68 и 63 точки при максимум 75. Макар и без финансиране от ФНИ, работата по този проект вече върви с пълна сила и се надявам съвсем скоро да мога да публикувам един силен коз за следващата конкурсна сесия.

alkaloid

Ъпдейт (26.02): Със или без козове, оказва се че тази година конкурси и  пари от ФНИ няма да има. Следващата пък май вече няма да минавам за млад учен, а се съмнявам, че и за стар (разбирай хабилитиран) ще мина, така че мога да забравя за Фонда. Жалко, защото тъкмо ми хрумна, че подхода който смятам да приложа за синтез на (+)-преусин може да се използва и за получване на някои интересни тропанови алкалоиди.

3 Comments

 1. Пламене, стискам палци и успешна работа на острова!

  Wednesday, February 10, 2010 at 6:23 pm | Permalink
 2. Пламен Ангелов wrote:

  Заминаването за острова се отлага с един месец поради бюрократични спънки и специално отношение към българи и румънци. Може пък да е за добро, така ще мога да отбележа по-голям прогрес по тукашния проект преди да го замразя.

  Friday, February 12, 2010 at 12:37 am | Permalink
 3. Пламен Пенчев wrote:

  Адаш!

  Това за проектите е най-голямата глупост. По моя проект имам 91 и 92 точки от 100, дадени от западните рецензенти, докато българският идиот ми е дал 63 точки, при 65 прагови.

  Бях решил да се оплаквам (на кого?), но се отказах.

  Ти поне си млад. Аз като бях на твоите години нямаше нито младежки проекти нито пари, а сега пак няма пари… Не знам защо ама и доста образовани хора (от тези по върховете) си мислят, че наука може да се прави без пари. А това е най-тъпата мисъл!!!

  Monday, April 5, 2010 at 4:35 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*