Skip to content

Убиват ли фармацевтичните корпорации?

Trovafloxacin

Trovafloxacin

На 3.8.2009 г. в интернет изданието на вестник “Сега” се появи водеща новина, озаглавена “Pfizer се отърва със $ 75 млн. компенсация за убийството на деца в Нигерия”. Като човек с професионални интереси в областта на химията на лекарствените вещества бях силно заинтригуван на какво основание действията на един от световните лидери във фармацевтичната индустрия са окачествени като “убийство”.

Бърза справка по темата показва, че оръжието на това “убийство” е преминало сериозни клинични изпитания преди да се появи на африканска земя в разгара на менингитна епидемия, при условия на ниска хигиена и твърде оскъдно медицинско обслужване. Въпросните окаяни условия правят Нигерия едно от малкото места, където въобще е възможно да бъде ефективно изпитано действието на лекарството върху деца. Казано по друг начин – в развития свят такива епидемии няма,  а болните от менингит деца няма какво да губят – никое от познатите и утвърдени лекарствени средства не им гарантира спасение. Сред 100-те деца лекувани с Trovan относителния дял на смъртните случаи не е по-голям от този при лекуваните по друг начин. Предвид това и факта, че менингитната епидемия в Кано убива 12 000 души, никой от които не е бил третиран с Trovan, някак си от само себе си се прокрадват въпроси: Дали пък пациентите в тестовата група не са починали въпреки, а не благодарение на лекарството?  Дали цялата тази истерия не е резултат от опитите на едни хора да изнудят богата (и поради това лоша) корпорация за много пари? И в крайна сметка – не е ли пресилено да говорим за “убийство”? Може би за намиране на отговорите биха помогнали статистическите данни, които показват, че малко след случая “Кано” Trovan е бил безмилостно стоварван върху 300 000 американски пациенти месечно, но странно как е успял да “убие” само 6 души от над 2.5-те милиона лекувани с него, преди употребата му да бъде силно ограничена. Тема на друга дискусия e до колко това ограничение е оправдано.

Странични ефекти се наблюдават при всяко лекарствено средство и целта на този текст не е анализ на съотношението полза/вреда при Trovan или безусловна защита на Pfizer. Може би ще бъдете стъписани да прочетете дори листовката в обикновена кутия аспирин, но това не означава, че трябва да се откажем от употребата на познати и търсенето на нови лекарства. Лекарят винаги е изправен пред отговорното решение дали потенциалната полза от едно лекарство оправдава риска от употребата му, а задължение на фармацевтичните компании е да улеснят това решение като предоставят възможно повече информация. Информация, която може да бъде получена само чрез изпитания. Включително и върху хора! Ако е твърде много да очакваме от един журналист разбиране и обективна оценка на процеса на създаване на едно ново лекарство, то поне може да се надяваме на премерен изказ и безпристрастно представяне на такива спорни случаи, тъй като никой няма полза от излишно демонизиране на компании допринесли не малко за качеството на живота в цивилизования свят. Статии от типа “напушено хипи громи световните корпорации” не подхождат на сериозен и независим вестник, какъвто “Сега” обикновено успява да бъде.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*